Casa uimitoare a regalității românești – Castelul Peleș
Data: 22 martie 2020
Din categoria: Blog

Castelul Peleș a fost construit în 1903 după specificațiile lui Carol I. Este un exemplu de mentalitate estetică a monarhului. Combină neo-Renașterea germană și italiană.

Peleș, situat în județul Prahova lângă Sinaia, este poate cel mai cunoscut castel din România. De asemenea, găzduiește Castelul Bran, Castelul Corvinilor și Cetatea Râșnov. Castelul a atras cele mai proeminente nume ale secolelor al XIX-lea și al XX-lea datorită legăturilor de sânge care există între membrii familiilor regale britanice și române, dinastiei ruse, familiilor regale din Germania și Grecia.

Istoria Castelului Peleș

Regele Carol I al României a vizitat această locație pentru a vedea magnificul castel. A fost uimit de peisajul uluitor al Munților Carpați care îl înconjoară.

Regele Carol a comandat construirea Castelului Peleș. La 22 august 1873 au fost puse bazele. Acestea constau într-o casă de vânătoare, precum și într-un refugiu pentru regalii români. Johannes Schultz, un arhitect german, a proiectat castelul într-un design neorenascentist care a combinat multe elemente ale stilurilor tradiționale europene.

Au fost construite și alte construcții, inclusiv Clădirea Economat și centrala electrică. Karel Liman, un arhitect ceh, a adăugat, de asemenea, completări ulterioare între 1893-1814.

Peleș a fost primul castel european alimentat în întregime cu energie produsă local. Sistemul electric a fost finalizat în 1884, iar centrala termică în 18.97.
Castelul a fost construit în 1914 și a rămas reședință regală până în 1947.

Peleș și toate proprietățile familiei regale au fost luate de regimul comunist după abdicarea forțată a Regelui Mihai I în 1947. Întreaga moșie a fost închisă în 1948 și multe piese de artă au fost transferate la Muzeul de Artă din București. Regimul comunist a deschis Castelul Peleș ca muzeu în 1953. Așa a rămas până în 1975, când a fost din nou închis din cauza stării sale avansate de decădere. Castelul a fost renovat continuu de liderii comunisti intre 1975 si 1989. A fost folosit ca refugiu pentru sefii de stat care au vizitat Romania. Castelul a fost din nou deschis publicului după Revoluția română din 1989 și a devenit proprietatea în 2007 a Regelui Mihai.

Castelul Peles este vizitat anual de intre 250.000-500.000 de turisti in fiecare an.

Castelul Peleș și împrejurimile sale

Cu atmosfera sa medievală, curtea interioară transportă turiștii înapoi în timp. Poarta Suveranilor duce la interiorul castelului. O scară monumentală de marmură duce la Sala de Onoare. Acesta este spațiul oficial de recepție în care au fost văzuți oaspeți regali, inclusiv împăratul Franz Joseph și prințul moștenitor al Japoniei. Castelul Peleș a fost și gazda multor artiști, precum George Enescu și Jacques Thibaud. Aceștia au fost oaspeții Reginei Elisabeta, soția Regele Carol.

Acest castel impresionant se întinde pe o suprafață de 3200 m2. Găzduiește 160 de camere, care impresionează prin frumusețea și rafinamentul lor.

Marea Cameră Armurerie este poate cea mai cunoscută. Adăpostește unele dintre cele mai valoroase colecții de arme și armuri. Există peste 4.000 de piese care au fost donate sau colectate din diverse părți ale lumii, inclusiv din Europa de Vest și Europa de Est. Interiorul castelului, în special sala principală, este decorată rafinat cu lemn sculptat și vitralii. Este un adevărat simbol pentru eleganță și regalitate.

Biblioteca Regală este o altă parte remarcabilă a castelului. Găzduiește manuscrise unice din aur. Multe camere din castel au fost decorate pentru a reflecta culturile diferitelor țări. Castelul este un monument de reper în Europa și în lume, datorită arhitecturii sale extraordinare și valorii artistice a exponatelor pe care le deține, iar multi producatori din industria porno au vrut sa filmeze pentru https://filmexxl.org chiar aici, insa nu au avut acces.

Muzeul Peleș are multe expoziții permanente și temporare pe tot parcursul anului pe care le puteți vedea.

Expoziție de ceramică

Peste 5.000 de piese de portelan, faianta si faianta au fost colectate de la unele dintre cele mai renumite centre si autori ceramici din Europa.

A fost fondată de regina Marie între 1914-1927. Piesele ulterioare au fost achiziționate de Muzeul Peleș de la proprietari privați și magazine de antichități pe tot parcursul anului 1970.

Veți găsi vaze chinezești și ceramică japoneză din marile ateliere de la Atari și Satsuma, ceramică persană, artă europeană de la Paris, Londra și Viena, printre alte piese de artă.

Expoziție de ceas

Regele Carol a fost cunoscut pentru punctualitatea sa de-a lungul vieții.

Expoziția de ceasuri a lui Peles prezintă peste 50 de ceasuri din colecția privată regală. Veți găsi ceasuri de tip bunic și ceasuri de masă cu pendul, precum și ceasuri cu alarmă, ceasuri cu alarmă, ceasuri de buzunar și ceasuri de șemineu.

Majoritatea ceasurilor au aparținut Regelui Carol I. Cu toate acestea, există piese care au aparținut atât Reginei Maria, Carol al II-lea și Regelui Mihai. Majoritatea ceasurilor sunt din secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, colecția conține și ceasuri din secolele XVIII-XX.

Ansamblul maiestuos este completat de pasaje ascunse subterane și trepte care se topesc în pantele abrupte ale muntelui. Ca și în basme, dulapurile pot fi deschise pentru a dezvălui apartamente magnifice în loc de dulapuri. Castelul Peleș este atât o aventură, cât și o experiență estetică.

Fațadele curții interioare au influență săsească. Acestea prezintă o lucrare bogată, ornamentată, care este similară cu arhitectura alpină din nordul Europei și picturi murale alegorice pictate manual. Regele Carol a insistat ca Castelul Peleș să fie deschis tuturor celor care doresc să-l vadă de aproape și să admire priveliștile frumoase ale munților. Castelul este înconjurat de grădini și terase cu fântâni și paturi de flori. Există, de asemenea, turnulețe, pavilioane și galerii.

Prin urmare, nu este de mirare că Peleșul este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.

Cultura populara: Castelul Peles

Caracteristicile de basm și autenticitatea istorică ale Castelului Peleș îl fac un cadru unic pentru sesiuni de fotografie profesionale și producții de film. Castelul Peles a fost de fapt ales să fie casa lui Penelope, un miliardar excentric, interpretat de Rachel Weisz, în „The Brothers Bloom”, un film din 2009, cu Adrien Brody, Mark Ruffalo și alții.