Castelul Bran: o scurtă istorie
Data: 6 iulie 2020
Din categoria: Blog

Castelul Bran, reper românesc, sinonim cu legenda lui Dracula, este o atracție turistică cunoscută. Cetatea este deschisă tuturor, indiferent dacă îți oferă o întâlnire cu Dracula și a fost martoră suficientă istorie pentru a alimenta imaginația celor care călătoresc în Transilvania doar pentru a o vedea.

Castelul Bran, cocoțat pe o stâncă și înconjurat de păduri, este una dintre cele mai frumoase cetăți din Europa și are o istorie veche de șase secole. Locația sa strategică în Defileul Bran Rucăr, care este una dintre cele mai importante căi de trecere ale Carpaților, a făcut-o o alegere ideală. În primul rând, cetatea era situată la răscrucea dintre rutele comerciale. De asemenea, a fost folosit ca punct de plecare pentru invaziile militare si pentru apararea Brasovului, aflat la 30 km distanta.

Castelul a fost inițial o cetate de lemn construită de cavalerii teutoni în secolul al XIII-lea. Aspectul său exterior a evoluat în timp pentru a se potrivi scopului său. Un secol mai târziu, clădirea actuală a fost construită ca un dreptunghi neregulat. În secolul al XVII-lea a fost construită partea sudică rotundă a turnului. Ulterior, pe latura de est, a fost adăugat un turn de formă pătrată. Ambele sunt încă în uz. Secolul al XIX-lea a văzut construcția acoperișului său din țiglă roșie, ceea ce adaugă la farmecul său de basm.

Interiorul Castelului Bran a fost renovat și multe dintre cele 57 de camere ale sale au fost decorate de Regina Maria. Este ultima regină consoartă a României și nepoata Reginei Victoria. După ce orașul Brașov i-a dat-o în 1920, ea și-a făcut reședința regală. Aceasta a fost o recunoaștere a sprijinului ei pentru unirea dintre Transilvania și Regatul României. În zidurile castelului, Prințesa Ileana a condus un spital în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Castelul Bran găzduiește o colecție de mobilier, armuri și costume pe patru etaje.

Este situat intre muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului. Această terasă oferă vederi uimitoare. Satele de mai jos par ca un mozaic de puncte roșii și albe printre vârfurile unui copac verde de mare în zilele însorite. Cu toate acestea, în nopțile întunecate cu luni pline, aerul devine misterios și totul nu este ceea ce pare.

Legenda spune că Vlad al treilea al Țării Românești (sau Vlad Țepeș) a fost ținut în castel timp de două săptămâni întregi. După porecla tatălui său, Vlad al treilea al Țării Românești, cunoscut și sub numele de Vlad Dracul, se crede că a fost inspirația pentru Dracula lui Bram Stoker. Potrivit înregistrărilor, vampirul însetat de sânge nu a făcut încă o apariție publică. Castelul Bran merită vizitat, indiferent dacă îl folosiți ca stimulent sau descurajare.

Cuvinte cheie: castelul, bran:, scurtă, istorie